Waar moet je op letten bij het afsluiten van een verzekering auto

Zoek je naar de beste autoverzekering? Met zovele aanbiedingen en formules is dat niet zo makkelijk dan het lijkt. Elke auto is in Nederland verplicht WA verzekerd. Deze Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die je aan derden veroorzaakt. Wil je een ruimere dekking? Dan kun je altijd bijverzekeringen afsluiten. Waar hou je best allemaal rekening mee voor het afsluiten van de beste verzekering auto?

Verzekering auto: Niet alleen de prijs maar ook de dekking is belangrijk

Bij het afsluiten van een autoverzekering is niet alleen de prijs van je autoverzekering doorslaggevend. Wat die betaalt bij ongeval of schade is minstens even belangrijk. 

Autoverzekering met nieuwwaarde

Kocht je een nieuwe of een jonge tweedehandswagen? Overweeg dan zeker een autoverzekering af te sluiten op basis van de nieuwwaarde van je auto. Nabij het afhandelen van schadegevallen gaan verzekeraars in dit geval uit van de nieuwwaarde van je auto. Dat is uiteraard belangrijk bij grote schade. Vaak bieden verzekeraars een autoverzekering met nieuwwaarderegeling aan voor één jaar, anderen hanteren een looptijd van drie jaar. Dat maakt een groot verschil. Na afloop van de verzekeringsperiode nemen verzekeraars de dagwaarde als basis voor een schadebepaling. Andere verzekeraars betalen dan weer een extra bedrag boven de dagwaarde, gemiddeld zo'n 10 procent.

Verzekering auto: Neem je eigen risico zo klein mogelijk

Je eigen risico is dat deel van de schade dat je zelf moet betalen. Je krijgt dan het bedrag van de opgelopen schade uitgekeerd vermindert met je eigen risico. Het bedrag van je eigen risico verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Maar er zijn er ook die geen eigen risico inbouwen. 

Verzekering auto: let op schadesturing

Vaak maken verzekeraars afspraken met bepaalde schadeherstellers. Laat je je wagen herstellen door een hersteller waar je verzekeraar geen afspraak mee maakte? Dan krijg je vaak niet de volledige schade uitgekeerd. Een verzekering afsluiten met een hoger eigen risico bij een niet gecontracteerde schadehersteller is dan een mogelijk alternatief. 

Hou rekening met de jaarlijks afgelegde kilometers bij het afsluiten van een autoverzekering

Je verzekeringspremie hangt ook af van het jaarlijks aantal afgelegde kilometers. Hoe minder je rijdt hoe lager je premie. Het heeft geen zin om dat aantal afgelegde kilometers zo laag mogelijk in te schatten. Daardoor is de kans groot dat de vergoeding bij schade lager uitvalt dan in werkelijkheid is.

Kies de juiste verzekeringsformule

Een meer uitgebreide WA beperkt casco is vaak een goed idee. Deze extra verzekering biedt ook dekking voor schade aan je eigen auto bij diefstal, vandalisme of bij schade veroorzaakt door loslopende dieren en zelfs bij ruitbreuk. Voor nieuwe en jonge tweedehandswagens sluit je best een WA- casco verzekering af. Die vergoedt ook schade aan je eigen auto door een aanrijding of vandalisme.

Vergeet de accessoires niet te verzekeren

Standaard accessoires op nieuwe auto’s zijn meeverzekerd. Accessoires die je zelf plaatste of liet plaatsen moeten opgegeven worden voor de autoverzekering. Een later geplaatste trekhaak of trendy velgen worden bij schade vaak niet vergoed.

Schadeverzekering inzittenden

Volgens experts is een schadeverzekering inzittenden zeker een aanrader. Bij blijvende invaliditeit keert deze verzekering alle werkelijke kosten uit. Ook als je levenslang invalide en dus werkonbekwaam bent.