Stucplaten van Bouwmaat maken je werk gemakkelijker

Wanneer je aan de klus gaat, in huis, buiten of waar dan ook, dan wil je wel zeker weten dat je de juiste materialen gebruikt. Het zou jammer zijn als je net het verkeerde kiest en daardoor over een jaar weer opnieuw kunt beginnen, daar word je als ZZP-er niet gelukkig van! Dus hier is een klein lesje in gipsplaten. We kennen deze platen allemaal en hebben ze ook allemaal wel eens gezien. Maar waar je misschien niet over nagedacht hebt, is dat ze er in verschillende soorten zijn. Voor binnen, voor natte ruimtes én speciaal om afgewerkt te worden met stuc.

Type A gipsplaten

Dit is het standaard type gipsplaat. Een laag gips met aan beide kanten een laagje karton. Door het karton in te snijden zijn deze gipskartonplaten gemakkelijk te verwerken. Je gebruikt deze gipsplaten in de droge ruimtes van je huis. Bijvoorbeeld om een muurtje te zetten of een plafond te maken. Deze platen zijn niet stevig genoeg om er een dragende muur van te maken, maar zeker stevig genoeg (na een goede bevestiging) om er een schilderij of fotolijst aan op te hangen.

Type P stucplaten

De stucplaten van Bouwmaat hebben in feite dezelfde eigenschappen als de Type A gipsplaten, maar zijn aan de zichtkant net iets anders afgewerkt. Waar gewone gipsplaten vooral geschikt zijn om over te behangen of te schilderen, zijn de stucplaten van Bouwmaat zó afgewerkt dat de stukadoor er, zonder voor te behandelen, een laag stucwerk op kan aanbrengen. Dit scheelt jou tijd en geld. Het is met deze platen dus wel (extra) van belang om goed te controleren of je de goede kant voor hebt. Je kunt hier natuurlijk ook zelf met stukadoorgips op aan de gang, maar vergis je niet, dat is echt nog een vak apart!

Type H platen voor in de badkamer

Met de platen voor in de badkamer zorg je in één keer voor een goede oplossing voor de natte ruimtes in je huis. De platen voor in de badkamer kun je zowel een muurtje zetten in de badkamer als een nieuwe badombouw maken. Deze gipsplaten zijn watervast en zullen niet gaan rotten of schimmelen in een natte ruimte. Natuurlijk laat je de plaat niet in het zicht, je zult er waarschijnlijk overheen tegelen, maar een goede ondergrond is het halve werk. Doordat deze platen zo geschikt zijn voor natte ruimtes, zullen de tegels niet loslaten en zul je geen last krijgen van vieze luchtjes. Dit type platen is ook uitermate geschikt als basis voor achter je aanrecht/spoelbak.