Snel opschalen

Soms is het een perfect plaatje. Met mijn nieuwe startup ging het als een tierelier. Ik had zoveel mensen nodig om de orders te vervullen dat ik mijn lokale uitzendbureau Den Haag heb ingeschakeld om mensen voor me te vinden, te beginnen met een HRM manager.

Explosieve groei

Ik wist zeker dat ik goud in handen had. Een systeem waarmee je emailadressen kan koppelen aan sociale profielen. Dit is extreem waardevol voor andere marketing tooling om te integreren. Het is een geavanceerde variant van Ghunt OSINT die een aantal databases koppelt om de verbinding te maken. Allemaal te integreren in je eigen tooling met aan API. Het was ideaal. Maar succes kan ook zijn keerzijde hebben.

Van programmeur naar manager

Toen ik een grote klant binnen kreeg zag ik mijn omzet verdrievoudigen. Dat was feest. Tegelijkertijd vroegen ze of ik de koppelingen voor hen kon doen en fixen. Maar dat kon ik niet langer alleen. Dus ik vroeg een kennis om me te komen helpen. Op een gegeven moment werkte hij zoveel eraan dat ik hem maar voluit in dienst nam. Toen kwam de volgende klant, en zaten we allebei er bovenop. Ik had eigenlijk nog iemand nodig om de eerdere klanten te helpen met troubleshooten. Voor ik het wist waren we met zijn tienen. Het was allemaal nog dikke pret, maar alle klanten wilde vooral met mij contact. Op een gegeven moment had ik geen stuk code meer geschreven in drie weken. Toen had ik geen code meer gezien voor een maand. Voor velen klinkt dat als verlossing maar ik ben echt dol op programmeren. Waar ik juist niet zo dol op ben is constant aan de telefoon zitten. Maar ik kon moeilijk een van mijn programmeurs erop zetten. Toen besloot ik een sales persoon aan te nemen.

Geluk

Uiteindelijk kreeg ik de oplossing voorhanden. Een venture capital groep was bereid zich in te kopen. Mits ze een leidinggevende mochten leveren. Ik kon mijn geluk niet op, dat was voor mij geen min maar een plus. Samen met dat kapitaal gaan we met de turbo vooruit. Zij nemen een deel van de management en acquisitie voor zich, en ik kan me weer focussen op de essentie. We hebben sindsdien het product flink groter en krachtiger gemaakt. Ik zit weer helemaal in de code, en hoef alleen af en toe me bezig te houden met de grotere bedrijfsbeslissingen te houden. Een founder is niet altijd een CEO.