Nieuw huis? Hoe kies je dat?

Ons leven verandert continu. De gebeurtenissen die zich voordoen in je leven kunnen ervoor zorgen dat je wilt of moet verhuizen, denk bijvoorbeeld eens aan gezinsuitbreiding. Maar de wens voor een ander plekje kan ook compleet op zichzelf staan. Soms ben je gewoon toe aan iets anders en wil je een nieuw avontuur aangaan. In deze blog vertel ik je waar je aan kan of moet denken wanneer je voor een nieuw of ander huis gaat kijken.

Reden van verhuizing

Allereerst is de reden van de verhuizing een goede om rekening mee te houden wanneer je voor jezelf bedenkt wat je nieuwe huis nodig heeft. Het heeft geen zin om verliefd te worden op een prachtig herenpand in Amsterdam als je voor je werk naar Groningen moet. En ook die leuke studio kan je maar beter laten als jij of je partner in verwachting is. Wanneer je dit allemaal duidelijk hebt voor jezelf, of wanneer je ‘zomaar’ wilt verhuizen, is het tijd om nog wat andere dingen op een rijtje te zetten.

Alles op een rijtje

Wat zijn deze dingen dan precies? Nou de praktische zaken. Heb je al je eisen voor de nieuwe woning opgeschreven? Top! Dan moet er even streng gekeken worden of deze eisen ook realistisch zijn en dat kan je doen wanneer alles wat betreft de financiën duidelijk is. Natuurlijk zijn er mensen met een grote zak geld die kunnen doen waar ze zin in hebben maar voor de meeste is het organiseren van het budget een vereiste. Daarnaast zal je voor de meeste huizen, als het niet allemaal is, een hypotheek nodig hebben. Je kan op de website van hyptheekrente.nl je hypotheek berekenen. En net als de naam van de website zal je dan ook willen weten wat de hypotheekrente is. Wanneer je dit allemaal geregeld hebt, kan het echte plezier beginnen.

Afstrepen en opschrijven

Je weet wat je kan uitgeven en waar je dus naar moet zoeken. Nu zit je in de laatste fase van het kiezen van een nieuw huis. Zoek op internet naar websites die huizen verkopen of ga langs bij een goede makelaar en bespreek de opties. Nu is het wachten tot je hét huis ziet. Bekijken, afwijzen en weer doorgaan totdat je oog valt op het perfecte stulpje kan soms lang duren maar heb geduld en zoek vooral door. Ineens vind je het en dan kan de verhuizing beginnen! Maar dat is een onderwerp voor een andere blog.