Wat te doen als je psychische klachten hebt?

Er zijn steeds meer mensen die te maken krijgen met psychische klachten. Wat deze klachten zijn, is vaak per persoon anders. De een krijgt stress aanvallen en de ander heeft hevige slaapproblemen. Dit zijn natuurlijk twee voorbeelden, maar er zijn nog een heleboel voorbeelden en klachten waar je last van kan hebben. Hieronder staan een paar tips waarmee je aan de slag kunt als je psychische klachten hebt.

Maak het bespreekbaar

Wanneer jij veel last hebt van psychische klachten is het belangrijk dat jij dit bespreekbaar maakt met iemand. Of dit nou je man, vrouw, vriend, vriendin, dokter, vertrouwenspersoon of een psycholoog is maakt niet uit. Wanneer jij last hebt van deze klachten is het vooral belangrijk dat je dit kwijt kan bij iemand die je vertrouwt. Afhankelijk van de klachten kan het soms wel slim zijn om professionele hulp te zoeken. 

Bezoek bijvoorbeeld een huisarts en overleg wat de mogelijkheden zijn. Vaak werken zij samen met psychologen of therapeuten die jou kunnen helpen, begeleiden of ondersteunen in dit proces. Tegenwoordig is het overigens niet meer nodig om per se naar de psycholoog te gaan. Online therapie is een echte uitvinding voor veel mensen. Op die manier kunnen zij met een professional praten zonder daar per se naar toe te gaan. Natuurlijk is die optie er wel nog steeds, maar het is niet meer verplicht. Voor veel mensen is hierdoor de drempel lager om toch wel met iemand van buitenaf hun problemen te bespreken.

Een professional kan jou in veel verschillende dingen begeleiden. Als jij bijvoorbeeld een gegeneraliseerde angststoornis hebt, kan een psycholoog jou hierbij goed helpen. De psycholoog is hiervoor opgeleid en kan jou eventueel ook wat dingen uitleggen. Waarom jij bijvoorbeeld op die manier naar zoiets bent gaan kijken en wat daar eventueel tegen gedaan kan worden. Een psycholoog kan je ook erg bewust van dingen maken. Voor veel mensen is dit behoorlijk confronterend, maar het is wel heel belangrijk en goed.

Zoek een afleiding

Voor veel mensen werkt het ook om een afleiding te zoeken. Doordat zij iets te doen hebben kunnen zij hun gedachten verzetten en zich focussen op iets anders. Op die manier zijn zij niet meer druk met de problemen, maar met iets wat ze leuk vinden of goed voor hen is.

Sporten is een van de beste afleidingen en wordt vaak ook als eerste genoemd om te gaan. Sporten is niet alleen een goede afleiding, maar je bouwt er ook conditie van op en je wordt er gezonder van. Op die manier is dat een win win. Hoe fitter je voelt, des te fijner je je mentaal ook gaat voelen. 

Mocht sporten echt niks voor jou zijn, dan kun je ook kijken om bijvoorbeeld iets creatiefs te gaan doen. Ook dit activeert de hersenen goed en is dus een goede afleiding.