Vitamines slikken?

Tegenwoordig doet bijna iedereen het wel, een vitaminepil per dag. Zulke pillen beloven bijvoorbeeld de weerstand te verbeteren of ze zorgen zogezegd voor een fitter gevoel. Wie wilt dat nou niet? Veel mensen slikken voedingssupplementen ook gewoon voor de zekerheid. Maar hoe slim is dit eigenlijk wel? Hoe zit het nou eigenlijk echt met het slikken van voedingssupplementen? Vandaag ga ik in deze blog uitleggen hoe de vork in de steel zit. Daarbij haal ik mythes onderuit en geef ik je het complete plaatje. Vervolgens bepaal jij lekker zelf of vitamines slikken iets voor jou is of niet. Dus ga er maar goed voor zitten en ontdek alles wat er te weten valt over voedingssupplementen!

Baat het niet, schaadt het niet?

Veel Nederlanders denken dat het zo werkt. Ze nemen gewoon een pilletje voor de zekerheid, als ze maar niet ziek worden! Onze cultuur is namelijk gericht op ondernemend handelen en ziek zijn is dan totaal niet handig. Voedingssupplementen kunnen een goede aanvulling zijn. Maar dat is het net: een aanvulling. Een supplement zoals Omega 3 is met andere woorden nooit een complete vervanging voor een paar keer per week vette vis eten. Het kan dus een goede aanvulling zijn op de maaltijd als je bijvoorbeeld wat vaker ongezond eet, allergisch bent voor bepaald fruit of simpelweg niet van vis houdt. Een voedingssupplement is met andere niet hetzelfde als gezond eten. In goede voeding zitten tevens meer stofjes die bijdragen aan jouw algehele gezondheid. Bovendien geldt “baat het niet, dan schaadt het niet” niet altijd. Slik je bijvoorbeeld al medicatie? Ga dan nooit zomaar supplementen slikken. Check vooraf dan even met de arts of mogelijk is.

Vitamine overschot

Wist je bijvoorbeeld dat te veel vitamines ook niet goed is? Natuurlijk is alles waar je “te” voor plaatst in een zin niet goed voor je. Zo kan te veel vitamines ernstige gevolgen hebben. Vooral bij vet oplosbare vitamines kan vrij makkelijk een vitamine overschot ontstaan. Pas daarom goed op wat je slikt en hoeveel je inneemt. Ik ga niet alle gevolgen behandelen, want ik ben geen arts. Een bezoekje aan de huisarts is dus echt geen overdreven plan als je bijvoorbeeld Omega 3 wilt gaan slikken. Het kan namelijk voorkomen dat de medicatie die je momenteel slikt minder goed gaat werken in combinatie met een overschot aan bepaalde vitaminen. 

Zorg goed voor jezelf

Ten slotte heb ik ontdekt dat mensen geneigd zijn zichzelf te verwaarlozen, “omdat ze toch supplementen slikken”. Dat is gek! Een voedingssupplement is een aanvulling, zoals ik al eerder aangaf. Zelfs de webshops die deze spullen verkopen geven aan dat het geen vervanger is van een gezond eetpatroon en genoeg beweging. De boodschap is naar mijn mening duidelijk: zorg altijd goed voor jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *