MRP en SAP uitgelegd!

Je hebt in bedrijfsvoering de termen misschien al wel eens horen vallen, MRP en SAP. Maar wat houden ze nou precies in? Wat voor voordelen heeft het voor je bedrijf? We hebben het even voor je uitgezocht!

Bedrijfsvoering

Als een bedrijf is het ontzettend belangrijk dat je processen gemakkelijk verlopen. Het liefste zo snel en efficiënt mogelijk, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over problemen. Daarom is het dus van belang dat je als bedrijf je zaken goed op orde hebt en precies weet wat je beheert. Tegenwoordig komen er steeds meer digitale systemen die je hierbij kunnen helpen, zodat je niet meer uren hoeft te zoeken naar waar je ook alweer de boekhoudingspapieren hebt gelaten. Daarvoor zijn er tegenwoordig MRP-systemen.

Maar wat is een MRP-systeem nou precies?

MRP staat voor ‘material requirements planning’. Dit zegt je waarschijnlijk nog steeds helemaal niks. Nou, het is eigenlijk gewoon een voorraadbeheersysteem die gebaseerd is op de computer! Het kan dus een super handig hulpmiddel zijn om orders te plannen en te plaatsen en een oogje in het zijl te houden. Op deze manier weet je precies wanneer welke producten, diensten of onderdelen geleverd moeten worden, gemaakt moeten worden of ingekocht moeten worden.

SAP systeem uitleg

Maar wat is nou dan een SAP systeem? Een SAP systeem is eigenlijk een MRP. SAP is voornamelijk ontwikkeld voor kleinere bedrijven, maar kan ook gewoon gebruikt worden door grotere bedrijven. Met SAP breng je gemakkelijk alle gegevens van het bedrijf in kaart. SAP verzamelt deze gegevens en verwerkt ze vervolgens in één gemakkelijk platform, zodat jij altijd snel en gemakkelijk inzicht hebt op de statistieken. Verder kan het zowel op locatie als in de Cloud worden gebruikt, gebaseerd op wat jij het fijnste vindt voor jouw bedrijf. SAP helpt bovendien klanten om bedrijfsprocessen te koppelen aan ervaringsgegevens zoals feedback van klanten. Op deze manier wordt de relatie tussen bedrijf en klant alleen maar beter! Ook dan heb je een probleem. De opslag van materialen kost geld. In het ergste geval moet je zelfs grondstoffen weggooien. Een MRP-systeem, ook wel materiaalbehoefteplanning genoemd, is onmisbaar voor efficiënt voorraadbeheer. Het systeem voorspelt automatisch de voorraadbehoefte van je grondstoffen en materialen. De software berekent op basis van de vraag naar het eindproduct welke grondstoffen er op welk moment nodig zijn. Zo krijg je een constante aanvoer van benodigdheden. Door de koppeling met een ERP-systeem zijn al je bedrijfsprocessen op elkaar afgestemd. Automatisch, efficiënt en papierloos – wij houden ervan. Benieuwd hoe een SAP systeem werkt? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een SAP business one demo zodat je zeker weet dat je de juiste keuze zult maken.