Speelgoed van vroeger waar iedereen dol op was

Vroeger was alles anders, dat horen we vandaag de dag steeds meer. Vroeger speelde we nog buiten tot de lantaarnpalen aangingen, vroeger waren we blij als we nog even mochten doorspelen en niet achter de tv werden neergezet en vroeger hadden we vooral heel ander speelgoed dan nu. Ik hoor kinderen bijvoorbeeld nooit meer over een portje kwartetten of over hinkelen. Het is nu vooral de Nintendo en de ipad. Daarom brengen we in dit blog graag een ode aan het speelgoed van vroeger waar iedereen zo dol op was, in de hoop dat de generatie van nu er misschien ook ooit weer mee gaat spelen.

Knikkeren, zowel binnen als buiten

Vroeger werd er wat afgeknikkerd. Op het schoolplein had elk hoekje wel zijn eigen knikkerputje, in de buurt waren er tenminste 3 te vinden (en zo niet dan nam je, je eigen knikkerputje gewoon mee) en thuis kon je, je uren vermaken met de houten knikkerbaan. Knikkeren was topsport nummer één vroeger en bracht zoveel emotie met zich mee. Wat waren we blij als we een potje gewonnen hadden en wat waren we boos of verdrietig als we een potje verloren hadden, daar ging ons lievelingsbonk. Vooral buiten deden we vaak wedstrijd. Binnen op de houten knikkerbaan was het vooral een wedstrijdje welke knikker het snelste aan het einde van de baan was en elke keer was het weer even spannend. Voor de kinderen van nu is knikkeren niet meer zo vanzelfsprekend. Toch kan een knikkerbaan kopen nog steeds en wie weet bloeit de trend ooit weer helemaal op!

Elastieken, erin en eruit

Nog zo’n leuk spel waar we vroeger maar geen genoeg van kregen, elastieken. Aan beide kanten van het elastiek werd het tegengehouden door kinderenbeentjes of lage verkeerspalen en de springer of springers stonden tussen in het midden van het elastiek. Aftellen en daar ging je.. erin, eruit, erin, erop. Als het lukt ging je een stapje verder. Het elastiek werd verplaatst naar enkelhoogte en daar ging je nog een keer: erin, eruit, erin, erop. Elke keer een hoogte verder tot je af was en dan mocht de volgende het natuurlijk proberen. Daarnaast kon je natuurlijk ook heel verschillende trucjes zoals draaien, haken, met een voet springen, springen terwijl je draait, etc. Je kon het zo gek niet bedenken of je kon het wel uitvoeren.

Natuurlijk zijn dit maar twee kleine voorbeeldjes van de oneindige speelgoed waar we vroeger mee speelde. Wij zijn erg benieuwd welk speelgoed jij aan deze lijst wilt toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *