Eten met andere stellen, leuk of niet?

Daniël Arends heeft ooit in een voorstelling gezegd dat eten met andere stellen verschrikkelijk is. Goed, hij gebruikte iets minder genuanceerdere termen maar het komt op hetzelfde neer. Toen ik dat hoorde, begon ik daarover na te denken. Mijn partner en ik eten immers vaak genoeg met andere stellen. Ik had me bedacht dat ik er een keer nadrukkelijk op zou letten. Is het altijd stom? Ligt het aan de mensen, de setting of het eten?

 

Setting

Ik zie het samen eten als een vorm van ontspanning. Of althans, dat zou het moeten zijn. Zeker als mensen bij mij thuis eten, wil ik dat iedereen zich comfortabel voelt. We komen immers allemaal van een lange werkdag thuis en zijn op zoek naar ontspanning, niet de volgende vergadering. Ik zorg dan ook dat ik het licht wat dim met onze opbouwspots en een ontspannend muziekje aanzet. Als ik zin heb, steek ik wat kaarsen aan maar ook ik wil me ontspannen dus ik voel op het moment aan wat nodig is.

 

Het eten

Ik nodig het liefst mensen bij mij thuis uit. Enkel en alleen omdat ik dan kan kiezen wat er gegeten wordt. Doordat ik een ‘ingewikkeld’ dieet heb, wil ik daar andere mensen niet mee tot last zijn. Dit heeft dan weer het nadeel dat je niet zomaar op kan stappen. Al moet ik zeggen dat de zin: “Willen jullie nog koffie voordat jullie gaan?” magisch werkt. Ik probeer vaak om iets te koken dat voor iedereen toegankelijk is. Vaak zie ik dat andere mensen indruk willen maken en dan een prestigieus gerecht bereiden wat niemand lust. Als het gesprek stilvalt, kan je ook niet meer vluchten in het eten of een gesprek daarover.

 

Het gezelschap

Afgelopen week was het zo ver. Ik had de boodschappen gehaald, de opbouwspots gedimd en de sfeermuziek speelde op de boxen in de hoek van de kamer. Een vriend en een vriendin die we al een poosje niet meer hadden gezien. Toen we aan tafel zaten, snapte ik Arends ineens heel goed. We hadden elkaar inderdaad niets te melden. Ik dwaalde af en stelde me voor dat mijn beste vriendin en haar partner hier zaten in plaats van hen. Toen wist ik het zeker, het gezelschap maakt het grote verschil. Met mijn beste vriendin erbij had ik nooit in mijn eentje in de keuken gestaan. Zij had mij geholpen en gezelschap gehouden gewoon omdat ze dat leuk vindt. Met gezelschap waar je je goed bij voelt is het ook allemaal veel informeler.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *