Aziatische gewoonten die het westen zou moeten overnemen

Op vakantie naar Korea

Een aantal jaar geleden ben ik naar Zuid-Korea en Japan gegaan. Ik wilde deze prachtige landen bezoeken als toerist maar ik ging er ook heen om mijn broer te zien. Die was namelijk tijdens zijn studententijd naar Zuid-Korea gegaan om daar een half jaar te studeren en werkt daar nu en leeft samen met zijn vriendin. Mijn broer is al heel erg gewend aan de cultuur van Zuid-Korea en die van Japan toen we daar Kyoto bezochten. Desondanks waren veel dingen voor mij wennen. In dit artikel bespreek ik een aantal Aziatische gebruiken en geef ik aan welke we in het Nederland zouden moeten gaan overnemen.

Familie

Een van de cultuurverschillen waar mijn broer tegen aanliep was hoe er met familie word omgegaan. Aziatische zonen en dochters zullen een stuk minder rebels zijn tijdens de puberteit en meer opkijken naar hun ouders. Dit wilde nog weleens zorgen voor problemen met mijn broertje en zijn vriendin aangezien de ouders het niet normaal vonden als hun dochter bij mijn broer zou slapen. Desondanks zorgen Aziatische kinderen wel heel goed voor de ouders. In het westen is het tegenwoordig normaler dat kinderen verder van huis hun eigen leven opbouwen omdat we in Nederland ook meer sociale voorzieningen hebben voor ouderen, zoals een bejaardentehuis. Dit is in Aziƫ niet zo waardoor kinderen dichter bij huis blijven.

Thee en schoenen

Qua eten is er natuurlijk ook een hele andere cuisine, dat is iedereen bekend. Maar er zijn ook interessante meer subtiele verschillen. Zo drinken ze in Zuid-Korea de thee koud en drinken ze in China het water warm. Dit schijnt beter te zijn voor de spijsvertering waardoor we het in Nederland misschien ook moeten proberen. Desondanks is het wel apart want China is in de zomer extreem warm. Zo is Hong Kong een tropische stad en zelfs in die hitte wordt de thee nog steeds warm gedronken.

Een van de beste Aziatische gebruiken is het uit doen van de schoenen zodra je de deur binnenloopt. Dit is een gebruik dat ook door sommige families in Nederland wordt uitgevoerd maar over het algemeen vaak ook niet. Het is voor Aziatische mensen bizar dat je buiten in het vuil kunt lopen en daarna met dezelfde schoenen door je huis loopt. In plaats daarvan kun je beter pantoffels dragen of gewoon op sokken door het huis lopen. Schoenen gaan in de Aziatische cultuur altijd netjes uit. Dus mocht je ooit op bezoek gaan bij een Japanse, Chinese of Zuid-Koreaanse familie doe dan je schoenen uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *