De perfecte aanpak van een wanbetaler

Er is niets vervelender dan netjes je afspraak na te komen de factuur te versturen en dan vervolgens constateren dat het bedrag nog niet binnen is na het verstrijken van de betalingstermijn. Helaas krijgt iedereen die op factuurbasis werkt weleens te maken met een wanbetaler. Het is dus verstandig om je daar op in te stellen en een strijdplan klaar te hebben als je te maken krijgt met een wanbetaler. Maar wat is nu precies het beste strijdplan hiertegen? De moeilijkheid zit hem in de balans om de klantrelatie in tact te houden, maar er wel kort op te zitten om je geld zo snel mogelijk op de rekening te hebben. In dit blog vertellen we je meer.

Het strijdplan tegen de wanbetaler

Bij de wanbetaler is het belangrijk om te laten merken dat je niet veel ruimte toe laat om te laat te betalen. Hij of zij zal namelijk met alle rekeningen kijken wat er maximaal aan ruimte te creƫren is met betrekking tot later betalen. Degene waar minder ruimte gevoeld wordt zal meer prioriteit krijgen bij de wanbetaler. Dit wetende is het belangrijk om het beheer op je debiteuren strak in te richten. Zorg dat je een goed systeem hebt waarmee je snel na het verrichten van de dienst of het leveren van het product mee gefactureerd kan worden. Door snel te factureren geef je al een signaal af dat je er kort op zit. In het vervolgtraject is het belangrijk dat je de factuur kan monitoren of het bedrag door je klant voldaan is ja dan wel nee. Vaak kan je je systeem koppelen aan je internetbankieren waardoor je hier realtime inzicht in kan hebben. Zo kan je ook kort na het verstrijken van de betalingstermijn een herinnering sturen en opvolgende acties doen. Ook hiermee laat je weer zien dat je er kort op zit en zal er minder ruimte gevoeld worden om laat te betalen.

Wat als de wanbetaler echt niet wil betalen?

Ook als je er heel kort op zit kan het zo zijn dat de wanbetaler toch niet betaald. Als je er zelf voldoende energie in hebt gestoken dan is het verstandig om je vordering over te dragen aan een goed incassobureau. Zij hebben de expertise en ervaring om meer druk te zetten en uiteindelijk de vordering voor je te innen. De kosten van het incassobureau kan je op de wanbetaler verhalen. Een incassobureau kan via minnelijke incasso en juridische incasso gaan proberen om de vordering uiteindelijk te innen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *