Site pictogram totallyperfect.nl

Parasols 101

De zomer komt eraan! (Ja, ik weet dat het gisteren nog gesneeuwd heeft, maar ik heb hoop) En dat betekent hopelijk dat we weer lekker lang buiten kunnen zijn, barbecueën, lange wandelingen maken en weer lekker buiten zitten. Wij hebben alleen een probleem in onze achtertuin: de zon staat er de hele middag pal op. Natuurlijk is dit een luxeprobleem, maar ik wil ook weleens buiten kunnen zijn zonder meteen de verbranden. Daarom hebben wij laatst de allerbeste aankoop gedaan, die onze zomer meteen helemaal goed maakt. Ik heb het natuurlijk over parasols. Maar hoe vind je nou de beste parasol? En waar komen ze eigenlijk vandaan?

De geschiedenis

Wist je dat parasols, die dingen die wij nu achteloos in onze tuin zetten, al duizenden jaren oud zijn? De oude Egyptenaren kwamen met het concept, om hun farao’s tegen de ongenadige zon te beschermen. Het concept werd daarna overgenomen door de Grieken en Romeinen, en tegelijkertijd kwam je ook in India al meerdere vormen van zonnewering tegen, waaronder parasols en zonneschermen. Rond de 17e eeuw kwam de parasol echt in gebruik in de Westerse samenleving, maar dan vooral bij de rijke mensen. In die tijd was een lichte huid een teken van welvaart, omdat dit betekende dat je niet in de zon hoefde te werken. Dus in die tijd had de parasol voor de mensen van het Westen ook nog een soort statusfunctie.

Staan of zweef

Er zijn twee belangrijke soorten parasols, waarbij het wel belangrijk is dat je het verschil en de voor –en nadelen kent voordat je je eigen oud-Egyptische stukje zonnewering aanschaft. Bij winkels als Tuinmeubelland vind je natuurlijk sowieso allebei. De eerste parasol die ik wil benoemen is de parasol die de meeste mensen hebben: de staande parasol. De mast van de parasol staat hierbij direct onder het doek, en het mechanisme van het openklappen werkt als bij een paraplu, maar dan op grotere schaal. Hij is lichter van gewicht dan andere parasols, en daarom makkelijker te verplaatsen. Vaak zet je een aantal zware stenen op de voet van een staande parasol. Ook neemt een staande parasol minder ruimte in. Dan heb je nog de zweefparasol, waarbij de mast niet direct onder het doek staat, maar erachter. Het doek zweeft als het ware met een soort haak over de tuin. Deze parasol kan je heel tactisch neerzetten, zodat de mast zo min mogelijk ruimte inneemt. Hij is ook 360 graden te draaien én je kan hem kantelen.

Dus, parasols horen al lang bij ons bestaan. Ga jij voor een staande –of een zweefparasol?

Mobiele versie afsluiten