Beleggen in tijden van recessie? Dit zijn de beste tips!

Er is sprake van een recessie, je ontvangt weinig tot geen rente op je spaargeld en dus wil je meer halen uit je geld. Je overweegt om te gaan beleggen, maar bent bang dat de bedrijven waarin je investeert over de kop gaan en dat jij je geld verliest. Herkenbaar? Dan is dit blog geschreven voor jou, want hier lees je hoe je in tijden van recessie zo slim en zo veilig mogelijk kunt beleggen.

Tip #1: Wees je bewust van het risico 

Een slimme belegger weet welke risico’s hij of zij neemt. Met de tips in dit artikel maak je weloverwogen keuzes en beperk je het risico, maar beleggen brengt toch altijd risico’s met zich mee. Wees je er dan ook van bewust dat het ook mogelijk is dat je (een deel) van je inleg verliest. Ga slim om met je geld en beleg alleen met geld dat je gedurende een lange periode kunt missen.

Tip #2: Doe je onderzoek

In tijden van recessie is het nog belangrijker om voorzichtig om te gaan met investeren; er zijn meer mensen op zoek naar manieren om geld te verdienen en helaas zitten daar ook kwaadwillende partijen tussen. Onderzoek dan ook goed je investeringen, de brokers, de exchanges en alle andere partijen waarmee je te maken krijgt, voordat je tot investering overgaat. 

Tip #3: Beleg voor de lange termijn

In tijden van recessie gaan veel mensen obligaties kopen of beleggen in zilver of goud. Is de recessie aangebroken en stijgen deze zaken flink in waarde? Dan ben je waarschijnlijk te laat om nog mee te profiteren van de stijging. Wel zijn dit type beleggingen vaak ‘veilig’ voor eventuele failissementen en is het dus een slimme manier om je koopkracht (proberen) te behouden. Probeer wanneer je gaat beleggen echter niet te kijken naar welke aandelen, branches en fondsen het nu goed doen, maar denk na over de lange termijn. Welke branches, bedrijven en/of fondsen zie jij het over 5, 10 of zelfs 15 jaar nog goed doen? Dát zijn de interessante beleggingskansen om te onderzoeken. Zeker wanneer ze in tijden van recessie lager gewaardeerd worden dan normaal! 

Tip #4: Hold your horses

In tijden van recessie kan de beurs gekke dingen doen: diepe dalen en hoge toppen. Probeer je niet te laten leiden door angst die hieruit voortkomt en houd je investeringen zo lang mogelijk vast. Volg het beursnieuws zo min mogelijk (behalve wanneer je onderzoek doet) en automatiseer je beleggingen. Zo voorkom je fouten die voortkomen uit angst.